Салатата од компир на сите ни е добро позната уште од античко време, ја јадеме во сите прилики, ја служиме со риба, но и со месни јадења, ја сакаме добро зачинета, со повеќе или помалку кромид. А како ја прават и јадат во соседна Австрија или Германија? Слична, а сепак различна. Нивната компир салата е посочна и кремаста, а главната причина за тоа е говедската супа. Со добро познатите зачини како бибер и сол и масло и оцет, Австријците и Германците ја збогатуваат својата салата од компири со топла говедска супа и лажичка сенф.
Сепак, не е се само во преливот. За да ја направите вашата салата совршена и сочна, дефинитивно треба да внимавате на 5 грешки поради кои салата од компири може да изгледа лошо, и покрај одличниот рецепт.
Состојки за салата од компири:
1 кг компири (тврди, жолти)
1 главица виолетова главица кромид со средна големина
250 мл говедска супа
1 кафена лажичка сенф
1 лажица бел вински оцет
3 лажици сончогледово масло
малку свежо мелен пипер
2 прстофат сол
неколку гранчиња свеж магдонос
Подготовка:
1. Компирите се мијат, се ставаат цели во тенџере со ладна вода и се варат во кората околу 30 минути. Кога ќе се сварат компирите, ставете ги во ладна вода, оставете ги малку да се изладат за полесно да се лупат и исечат, а потоа излупете ги и исечете ги на кришки со еднаква дебелина.
2. Излупете го кромидот и исечкајте го на коцки, додадете го во компирот и внимателно измешајте.
3. Во топлата супа додајте сенф, оцет, масло, сол и бибер, сè убаво измешајте и прелијте ги компирите, нежно протресете го садот и оставете ја салатата да отстои барем еден час за да ги впие сите ароми.
4. Свежиот магдонос се сечка ситно, се посипува врз салатата, по потреба се зачинува салата со сол и бибер, се меша внимателно и се сервира.