Според лекарите, овој популарен пијалок може да го намали ризикот од смрт
Сега, постојат уште повеќе причини да се соберете на шолја чај, бидејќи една студија покажува дека еден топол пијалок може да ви помогне да живеете подолго. Ова откритие ќе биде добра вест за сите љубители на чај.
Истражувачите од Националниот институт за здравје анализирале половина милион мажи и жени, на возраст од 40 до 69 години, од Велика Британија. Со помош на прашалници, експертите откриле дека луѓето кои пијат две или повеќе шолји црн чај дневно имаат 9 до 13 отсто помал ризик од смрт од оние кои не пиеле црн чај. Придобивките биле исти без разлика дали луѓето додаваат млеко или шеќер во својот чај. Истото важи и за кафето. Резултатите, објавени во „Annals of Internal Medicine“, откриле дека 89 проценти од оние кои редовно пијат чај консумираат црн чај.
Останатите варијации вклучуваат зелен чај, за кој исто така се покажало дека има огромна листа на потенцијални здравствени придобивки. Авторите велат дека нивните наоди сугерираат дека чајот, дури и со поголем внес, може да биде дел од здравата исхрана. Следи друга студија која покажала дека чајот може да се бори против ракот и срцевите заболувања и да го намали ризикот од деменција. Листовите од чајот содржат антиоксиданси кои помагаат да се отстранат штетните атоми од крвотокот и го намалуваат отокот.
Посебна студија покажа дека пиењето пет пијалоци дневно може да помогне за подобрување на функцијата на мозокот во подоцнежниот живот. Но, друга студија предупредува дека премногу топла шолја чај може да го зголеми ризикот од рак на хранопроводот (грлото). Ракот на хранопроводот е рак кој се наоѓа било каде во хранопроводот, понекогаш наречен езофагус или цевка за храна. Повеќето луѓе имаат над 60 години кога им се дијагностицира, а во Велика Британија на околу 9.300 луѓе секоја година им се дијагностицира рак на хранопроводот.
Една студија, објавена во 2019 година, покажала дека луѓето кои пијат топол чај се изложени на ризик од „термички повреди“. Нивната анализа покажала дека луѓето се изложени на поголем ризик од рак на хранопроводот, доколку има помалку време помеѓу правењето и пиењето на чајот.