Сезоната на младиот кромид во голема мера е во тек, а за неговите здравствени придобивки нашироко се дискутира. Неговиот вкус е незаменлив во варени јадења, салати, матени јајца и омлети.
Но, она што оди уште подобро е тестото, особено ако додадете малку сирење. Овие полжави имаат токму таква надеж и нивниот вкус ќе ве воодушеви.
Состојки:
1 кг брашно
1 кесичка сув квасец
1 лажица сол
50 мл масло
450 ml топла вода
125 гр путер
1 китка млад кромид
200 гр младо сирење
Подготовка:
Загрејте ја водата, додадете го квасецот и шеќерот и оставете го квасецот да се пени. Во поголем сад истурете го активираниот квасец, додадете го маслото и постепено додадете го брашното, па замесете меко и мазно тесто. Оставете го тестото да нарасне. Измијте го младиот кромид и исечете го на прстени со пиперките. Изгмечете го сирењето, додадете го омекнатиот путер и сол, па соединете со младиот кромид. Замесете тесто и расукајте го во тенка кора. Кората од тестото премачкајте ја со приготвениот фил од млад лук, свиткајте го и исечете го на парчиња дебели два сантиметри. Наредете ги полжавите на плех обложен со хартија за печење и печете ги во загреана рерна околу 20 минути на 180 степени или додека не поруменат. Послужете ги топли или ладни – и во двата случаи се исклучително вкусни.