Многу готвачи не можат да го замислат животот без путер, кој дава вкус и текстура на речиси сè што допира. Но, само затоа што го користиме редовно, не значи дека никогаш не грешиме. Затоа, следниот пат кога ќе ја извадите вашата сакана коцка путер од фрижидер, погледнете ги најчестите грешки и исправете ги, доколку ги направите.
Погрешна температура
Многу рецепти бараат путер на собна температура, што значи дека треба да биде ладен на допир. Рецептите (како што се некои видови пити) може да бараат и ладен путер, што значи дека треба да се извади од фрижидер непосредно пред да го користите. Ако барате омекнат путер, земете го предвид времето што ќе го помине на собна температура при подготовката.
Доколку сакате да го забрзате процесот, можете да користите микробранова печка или да го исечете путерот на коцки, да ги ставите во херметички кесички и да ги потопите во млака вода. Путерот треба полесно да се стиска на допир, но прстот не треба премногу лесно да потоне во него. Во случај да изберете погрешна температура на путерот, ќе ви треба кулинарско чудо за да направите пити, бисквити или колачи да испаднат како што треба.
Дополнително, ако ви треба путер за да го измешате во тестото за колачиња, најлесниот начин да го измешате со брашно е да го исечете на ленти или да го изрендате. Потоа соединете го путерот со брашното и брзо замесете. Брзината е важна за тестото да има оптимална конзистентност.
Горење
Една од најчестите кулинарски грешки е горењето на храната, а кога станува збор за путерот, тоа е чест проблем. Бидејќи путерот има ниска точка на чад, не може да издржи долго на висока температура пред да почне да гори. Затоа, путерот треба да се загрева на тивок оган или често да се меша, а за да не изгори, можете да додадете и малку масло. Ако забележите дека путерот е многу блиску до горење, веднаш отстранете го од изворот на топлина. За да го држите под контрола, ќе ви помогне и висококвалитетна, подебела тава која добро ја задржува топлината.
Премалку киселина
Путерот е омилен поради текстурата и интензитетот на вкусот што им го дава на јадењата, но за совршени резултати треба да се балансира со други состојки, особено киселини. И киселините и мастите му даваат вкус на јадењето, но кога се користат правилно заедно, тие се надополнуваат една со друга и го истакнуваат најдоброто една од друга. За да постигнете убав баланс, можете да започнете со лимон, оцет или лимета. Слободно експериментирајте додека не ги добиете вкусовите што најмногу ги сакате.
Погрешен тајминг
Кога пржите стек во тавче, путерот е фантастичен додаток кој ќе додаде дополнително богатство на садот – под услов да го додадете во вистинско време. Најголемата грешка што треба да ја избегнете е да го додадете путерот прерано бидејќи може да изгори. Последното нешто што сакате да го направите е да уништите добро парче месо поради малку загорен путер. Путерот треба да се додаде во тавата во која го готвите стекот само кога месото е речиси целосно сварено. Значи, извадете го стекот да одмори и додадете го путерот во топлата тава да се растопи. Истурете ја стопената маст врз стекот и подгответе за сервирање.
Недоволно мешање
Ако често правите колачи, тогаш знаете дека мешањето путер и шеќер е процес кој одзема многу време. Процесот на комбинирање на шеќер и маснотии е клучен за развој на вистинската текстура. Една од најголемите грешки што можете да ја направите со путерот е да не го мешате доволно долго со шеќерот. Ако користите миксер, ќе ви требаат две до три минути. Во спротивно, ќе добиете тврди бисквити или пецива, кифлички…