Не ги фрлајте корите од мандарина: Еве како може да ги искористите!

popara8 ноември, 20221min00
pexels-karolina-grabowska-5978656

Мандарините се омилено овошје во есен, пукаат со ненадминат мирис и вкус и се совршена закуска која ни дава грст витамини кои навистина ни се потребни на мрачно и студено време. Но, дали знаевте дека кората од мандарина е исто така многу јадлива? Кората од цитрус се користи во кинеската медицина со векови за да ги олесни дигестивните проблеми, а поновите студии укажуваат на други здравствени придобивки. Следниот пат кога ќе посегнете по мандарина, зачувајте ја кората и искористете ја со еден од следните предлози.

Зашеќерете ја

Кандирана кора од мандарина е вкусен начин да се консумираат големи количини на остатоците од овошјето. Со остар нож исечете го вишокот бел внатрешен дел од кората. Не грижете се ако не успеете да отстраните се, сепак сакате да оставите малку за подобра текстура. Исечете ги или кинете ги лушпите до саканата големина и бланширајте ги во врела вода еднаш или двапати, исплакнете и менувајте ја водата помеѓу бланширањето. Сварете еднакви количини свежа вода и шеќер, а потоа додадете ги лушпите. Се динста околу 45 минути додека не омекне и се вади. Кога ќе се олади додадете уште гранулиран шеќер и готово.

Користете ја рендана

Кората од мандарина се ренда со ренде или остар нож. Исчистете така што ќе го отстраните само многу тенкиот, обоен горниот слој од кората. Така, ренданата кора од мандарина може да се користи на различни начини, измешајте околу еден дел рендана кора со осум делови сол за да направите сол од мандарина за да ги посипете супите и салатите, измешајте неколку лажици со кафеав шеќер и зачини за да направите маринада за месо. Чувајте ги на решетката за зачини за да ги посипете садовите по желба.

Направете масло со вкус

Маслиновото масло со арома на мандарина има голем број неверојатни намени. Користете го наместо обично маслиново масло во прелив за салата или маринада, или користете го за пржење зеленчук. Разновидниот вкус на мандарина е неверојатен и во слатки и во солени јадења. Едноставно загрејте го маслото и варете нежно со кората од мандарина 20 до 30 минути. Оставете да се излади, исцедете ја кората и истурете во шише. Таквото масло со вкус треба да се чува во фрижидер за да се спречи да се расипе.

Изблендирајте ја целата мандарина

Иако може да изгледа чудно, најлесниот начин да ги јадете корите од мандарина е едноставно да ги фрлите во блендер со остатокот од овошјето. Сите делови од мандарина се јадат, па не грижете се за отстранување на семките. Слично на тоа, целото овошје може да се меша со маслиново масло, оцет, билки и сенф или друг емулгатор за да се направи одличен прелив за салата.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma