Денес можете да купите многу замрзната храна, не само сладолед и лиснати теста, туку и други јадења, разни опции за ручек, овошје, зеленчук… Но, дали е добра идеја да се купи таков производ?
Професионалните готвачи не се согласуваат околу сите одговори, но има некои намирници кои никогаш не треба да ги купувате замрзнати, а кои веројатно веќе ги имате во вашата корпа:
Леб
Иако можеби е погодно да купите замрзнат леб што само го печете или одмрзнувате, не треба. Готвачите сигурно не би го направиле ова, знаејќи дека составот на лебот малку се менува кога ќе се замрзне. Веќе не ги содржи хранливите материи што вообичаено би ги добивале од лебот. Подобро купувајте свеж леб и купувајте го почесто или бидете храбри и обидете се сами да го печете. Ќе видите дека не е толку тешко како што изгледа.
Јагоди
Ако сакате да направите рецепт кој вклучува јагоди, не ги купувајте замрзнати, велат експертите за исхрана. Десертот може да не успее, или бобинките да не имаат вкус како што очекувате. Поради нивната порозна структура, тие се презаситени со вода и почнуваат да се распаѓаат кога ќе се замрзнат. Секако, најдобро е да купите свежо сезонско овошје, но доколку веќе сте купиле замрзнати јагоди, од нив направете компот кој можете да го додадете во палачинки или да го понудите како независен десерт.
Плескавици
Толку е примамливо да купите готови плескавици за да ги додадете во вашиот домашен хамбургер. Сепак, подобро е да ги подготвите сами од свежо мелено месо. Додадете зачини по вкус, пропржете и веќе имате делумно подготвен ручек. Готвачите велат дека замрзнатите плескавици имаат многу полош вкус.
Брокула
Можеби веќе сте забележале дека замрзнатата брокула е кашеста откако ќе ја загреете. Стеблата се гумени и без вкус, велат експертите за исхрана. Брокулата е прилично нежен зеленчук кој го губи вкусот кога е замрзнат, а што е уште полошо, губи многу хранливи материи. Ледените кристали можат да ги скршат растителните клетки, во кои се кријат витамини и минерали.