Есента е знак на грозје, костени, зелка, ореви и разни други овошја и зеленчуци, кои покрај богатството на вкусот содржат и изобилство на скапоцени хранливи материи кои ќе го заштитат нашето тело од болести во постудените денови. Меѓу есенските суперхрани е омилената пченка.
Богата со растителни влакна
Штандовите со варена или печена пченка се првиот знак на есента. Со оглед на нејзиниот благ, сладок вкус, не е ни чудо што е омилена храна, но треба да биде и поради нејзините нутритивни вредности. Имено, пченката е уште една храна богата со растителни влакна која го намалува покаченото ниво на холестерол и го регулира варењето, а содржи и висок процент на фолна киселина, витамин Б1, кој е важен за правилно функционирање на мозокот и јаглехидрати кои нè снабдуваат со потребната енергија.
Малку калории
Пченката не содржи многу калории, едно кочан има околу 100, па смирените души можат да го консумираат дури и оние кои внимаваат на линијата. Бројни истражувања покажаа дека пченката е важен заштитник на срцето поради изобилството на витамин Б5, фолна киселина, бета каротен, витамин Ц, фосфор, калиум и магнезиум, како и антиоксидансите лутеин и зеакантин. Треба да се спомене и дека неодамнешните истражувања покажаа дека пченката помага во развојот на добри бактерии во дебелото црево и дека помага при стомачни проблеми бидејќи ги ублажува симптомите на гастритис и чир на желудникот.