Овие 2 намирници никогаш не треба да ги јадете сирови: Нутриционист открива зошто се опасни за здравјето

popara23 април, 20221min00
spanac-smuti-830x0

Концептот на сирова храна има се повеќе поддржувачи ширум светот. Иако свежото овошје и зеленчук несомнено се исклучително здрави, нутриционистите не препорачуваат долгорочно консумирање исклучиво сирова храна, особено ако не се комбинира барем со семиња и скапоцени масла, бидејќи може да доведе до орторексија.

Сепак, постојат две намирници кои никако не треба да се јадат свежи, а докторката по медицина и клиничка нутриционист д-р Олга Личина открива за која храна станува збор.

– Има намирници кои не треба да се консумираат сирови, како поради микроорганизми кои би се уништиле со термичка обработка, така и поради искористување на хранливите својства – вели д-р Личина.

– Една од тие намирници е спанаќот, односно бебешкиот спанаќ, за кој се инсистира да се јаде во сирова форма во популарните зелени смути.

Нашиот соговорник објаснува зошто не е препорачливо да се консумира спанаќ во сирова форма:

– Суровиот спанаќ содржи висока концентрација на оксалат, кој може да предизвика камења во бубрезите. Од друга страна, при готвењето, количината на оксалат во спанаќот може да се намали за дури 87 проценти.

Иако генерации на овие простори од детството одвреме-навреме наместо домашна торта или индустриски слатки јаделе матени јајца со шеќер, нутриционистот предупредува дека тоа не е добро за здравјето.

– Покрај ризикот од инфекција со салмонела, не можеме да го искористиме биотинот од жолчките во сирова форма, бидејќи ќе биде „блокиран“ од авидин од белката. Со термичка обработка, авидинот делумно се денатурира и ослободува биотин, односно витамин Б7, кој нашето тело потоа може да го искористи за подобар изглед на кожата и косата – објаснува д-р Личина.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma