Постојат неколку причини зошто треба да јадете кајсии, за подобрување на видот и подобро варење.
Ова овошје се преработува и се продава сушено и се користи за производство на џемови и сокови. Со сушење и термичка обработка се менува хранливата вредност на кајсиите. Свежите кајсии содржат многу вода и се богати со витамини. Поради многу малку калории, се препорачува да ги јадат луѓе со прекумерна тежина.
Треба да се јадат почесто во топлите летни денови, кога луѓето имаат тенденција да се потат. Кајсиите ја компензираат изгубената течност. Свежите кајсии имаат најмногу лимонска киселина, а најмногу ги содржат витамините А, Ц, Б комплексот, а особено Б17 како и бета-каротенот. Исто така, имаат најмногу калиум, танини и одредени терпени, кои на кајсиите им даваат специфичен вкус.
Кајсиите се богати со влакна, што е многу добро за нашите црева.
Поради исклучителното изобилство на бета-каротен, кајсијата има благотворно дејство за срцето, бидејќи влијае на намалувањето на лошиот холестерол во крвта, како и на некои други болести.
Кајсиите се препорачуваат да се јадат свежи и измиени.