Нутритивните потреби на постарите лица се различни од оние на младите и треба да се направат некои суштински промени во животниот стил за да се одржи здрава тежина. Како што процесот на стареење се забрзува по 60-тата година, факторите како одржување на здрава тежина, покрај одржувањето на мускулната маса и фокусирањето на здравјето на коските, стануваат важни за оптимална кондиција.
Веќе не станува збор за часови интензивно вежбање во теретана или пробување на модни диети, туку бавен и постојан напор да го снабдувате вашето тело со есенцијални микронутриенти, да го зајакнете вашиот имунитет и да ги зајакнете вашите мускули за да можете благодатно да стареете.
Хранливите потреби на постарите се разликуваат од оние на младите и неопходно е целосно да се елиминираат одредени намирници како засладените производи и преработената храна, пишува „Hindustan Times“.
1. Помалку потпирајте се на готова храна
Редовното консумирање брза храна, слатки и грицки во кеси е поврзано со зголемување на телесната тежина и може да ги попречи вашите напори за слабеење. Овој вид на храна е богат со калории, масти и шеќер и ниски хранливи материи како што се протеини, влакна, витамини и минерали.
2. Тренинг за сила
Иако е нормално да се изгуби мускулна маса во старост, тренингот за сила може да помогне да се промени ова. Треба да разговарате со фитнес професионалец за вежби соодветни на возраста за да ја одржите силата и издржливоста. Добрата мускулна маса исто така може да ви помогне да ги изгубите вишокот килограми.
3. Фокусирајте се на составот на телото
Иако телесната тежина е добар показател за здравјето, вашиот телесен состав, односно процентот на маснотии и мускули, е исто така важен. Имено, мускулната маса е важна мерка за општото здравје, особено кај постарите лица. Стекнување мускули и губење на вишокот маснотии треба да биде вашата цел.
4. Подобрете го квалитетот на вашиот сон
Недостатокот на квалитетен сон може да им наштети на вашите напори за слабеење. Многу студии покажаа дека недоволното спиење, како и слабиот прекинат сон, ја зголемуваат веројатноста за дебелина и ги попречуваат напорите за губење на тежината.