Ако сакате плескавици и сте љубители на месо, обидете се да направите нешто поразлично со додавање зелка и бело месо
Состојки:
400 гр зелка
400 гр бело месо
2 јајца
2 чешниња лук, сол, лута пиперка
1 млад кромид
2 лажици презла
2 лажици брашно
масло
кашкавал
Подготовка:
Исечете ја зелката како да правите салата и прелијте ја со врела вода 5 до 10 минути за да омекне.
Пилешкото исечкајте го колку што можете поситно, а ако сакате земете го мелено. Исцедете ја зелката, па исечете ја на уште поситно.
Во сад ставете ги лутата пиперка и сечканиот праз, па презлата, брашното, лукот, солта и маслото, па сето тоа измешајте го.
Со лажица вадете ги плескавиците и ставете ги во загреаната тава. Врз секоја плескавица треба да ставите кашкавал, па уште малку смеса и вашиот оброк е готов.
Пријатно!