Белиот шеќер е без сомнение најпопуларниот засладувач во светот, а познато е дека неговото консумирање е меѓу најлошите избори што можете да ги направите за вашето тело.
Диетата богата со шеќер е тесно поврзана со голем број здравствени проблеми, а само некои од нив се дијабетес, дебелина, замастен црн дроб, кардиоваскуларни проблеми итн.
За среќа, постојат многу поздрави верзии на засладувачи – не само што вкусот на се ќе биде посладок, туку овие намирници благотворно ќе влијаат на вашето здравје, за разлика од обичниот бел шеќер.
Цимет
Научните истражувања покажаа дека само половина лажичка цимет дневно е доволна за да го намалите нивото на ЛДЛ холестеролот, кој сè уште ни е познат како лош холестерол. Овој зачин делува и како регулатор на нивото на шеќер во крвта, ја подобрува чувствителноста на инсулин и ја забрзува распределбата на вишокот шеќер до клетките кои ќе го користат како извор на енергија, поради што е особено корисен за луѓето кои живеат со дијабетес тип 2. помага при постојани габични инфекции.
Овој ароматичен зачин се поврзува со многу лековити својства бидејќи има антимикробни и антипаразитски дејства, а содржи и антиоксиданси, па многумина истакнуваат дека циметот помага за зараснување на раните и го намалува крвниот притисок.
Истражувањата покажаа дека циметот ги намалува негативните ефекти од консумирањето мрсна храна, како и го намалува апетитот, го продолжува чувството на ситост и го забрзува метаболизмот. Со намалувањето на холестеролот и забрзаното согорување на мастите, сето тоа доведува до побрзо доведување на телесната тежина во здрава состојба.
Стевиа
Јужноамериканското растение стевиа често се смета за најдобар природен засладувач, и иако неодамна стана широко позната, се одгледува повеќе од 1.500 години!
Јужноамериканските домородни народи често го нарекувале „слатко медово растение“, а интересно е што има посладок вкус од шеќерот, поради што може да трае подолго. По консумирањето на стевиа, нивото на гликоза во крвта не скока драстично, а се верува дека помага во регулирањето на шеќерот.
Освен тоа, стевиата не содржи калории, па затоа е еден од омилените засладувачи ширум светот, особено во Јапонија.
Meд
Иако главно се состои од шеќер, медот има понизок гликемиски индекс од обичниот шеќер, што значи дека скокот на гликозата во крвта нема да биде толку драматичен по консумирањето мед. Покрај тоа, има посладок вкус и може да се користи како природен засладувач, што го прави подобра опција.
Познато е дека има многу позитивни ефекти врз телото, а пчелите додаваат посебен ензим кој ги одвојува едноставните шеќери за да можат директно да се апсорбираат.
Кокосов шеќер
Овој тип на засладувач се прави од сок од кокосови цветови, а може да биде во форма на сува паста, табли или гранули.
Кокосовиот шеќер е погоден за луѓе кои имаат проблем со висок шеќер во крвта бидејќи има понизок гликемиски индекс од обичниот бел шеќер, а е природен извор на витамини и минерали. На пример, содржи двојно повеќе железо, четири пати повеќе магнезиум и десет пати повеќе цинк од кафеавиот шеќер!
Урми
Дали знаевте дека шеќерот од урма е подложен на најмалку можна термичка обработка, поради што се смета за поздраво решение од шеќерот добиен од шеќерна репка и трска?
Урмите се одличен извор на магнезиум, железо, влакна и амино киселини, а има и многу витамини, особено оние од групата Б.
Слад
Јачменскиот слад не го доби своето слатко име без причина – тој е одлична замена за рафинираниот бел шеќер, а познато е дека освен што дава сладок вкус, силно го забрзува метаболизмот, го зајакнува имунолошкиот систем и го подобрува видот.
Сепак, многумина не прибегнуваат кон него бидејќи не е посладок од обичниот шеќер, за разлика од другите здрави варијанти на засладувачи.