Љубителите на пита секогаш бараат рецепти за да го направат овој скапоцен камен од балканската кујна да изгледа како да е направен со домашни кори.
Оваа сочна домашна пита е токму тоа – совршено мека, бескрајно вкусна, пука со сирење, а најдобро од сè, не е потребно време да се подготви и не бара да извалкате премногу садови!
Состојки:
пакување на готови кори
2 јајца
5 лажици масло
250 грама ситно солено сирење
2 децилитри млеко
1 децилитар јогурт
сол по вкус
Подготовка:
Вклучете ја рерната на 180 степени.
Во длабок сад се матат јајцата, па се додава млекото, јогуртот, маслото, солта по вкус (внимавајте колку е солено сирењето) и убаво измешајте.
Потоа намачкајте го плехот со масло и ставете една кора за пита. Врз него прелијте со три лажици од приготвениот фил и премачкајте го по целата кора, па повторувајте додека не се потрошат сите кори.
Потоа се сече на коцки, па се покрива со остатокот од филот.
Се пече во загреана рерна околу половина час.
Послужете со јогурт или кисело млеко.