Иако во маркетите и пекарите се достапни различни печива, она што го правите во вашата кујна е далеку повкусно
Пецивата се најчестиот избор за појадок во нашите краишта. Покрај тоа, тие се идеални како послужување за изненадни гости, вечера или ужина. Иако во маркетите и пекарите се достапни различни печива, она што го правите во вашата кујна е далеку повкусно.
Едно од нив се посните пецива со зелка, на кои нема да им одолеат ниту најмладите, кои важат за пребирливи кога е храната во прашање.
Состојки:
500 грама лиснато тесто
Зелка
1 главица кромид
3 чешниња лук
Сол
Бибер
Сусам
50 мл масло
Подготовка:
Кромидот исечкајте го на ситни коцки, празот на тенки полукругови, а лукот изгмечете го. Во длабока тава загрејте го маслото, па ставете ги сите зеленчуци со малку вода да се издинстаат.
Исчистете ја, измијте и ситно исечкајте ја зелката.
Во пржениот кромид додадете ја зелката, посолете и побиберете по вкус и сè заедно кратко пропржете.
Оставете го филот на страна да се излади.
Лиснатото тесто развлечете го во тенок правоаголник.
Рамномерно нанесете го филот и свиткајте во ролат.
Се сече на ролнички долги околу 7 см и се редат во плех обложен со хартија за печење. Премачкајте со вода и посипете со сусам.
Печете ги на 200 степени околу 25 минути или додека не поруменат.
Готовите кифлички оставете ги малку да се изладат, па послужете ги.