Доколку секоја година треба да одвоите одреден дел за салата при вапцањето на велигденските јајца или веднаш да ги јадете затоа што се испукани, не очајувајте. Само применете ги следните трикови.
Внимавајте на температурата и просторот во тенџерето
Она што е особено важно е јајцата да не се варат на највисока температура, како и јајцата да имаат места за пливање во вода.
Ако ставите премногу јајца, ќе се судрат меѓу себе заради клучниот проток на вода и поголема е веројатноста да пукнат.
Добар начин да го избегнете ова е да ставите помалку јајца, мешајте ја водата додека не зоврие, варете неколку минути и потоа оставете ги да отстојат во таа вода 20-30 минути.
Добар стар оцет
Освен што е одличен за дезинфекција и бројни куќни трикови, искусните домаќинки знаат дека една лажица оцет во водата во која се варат јајцата е сосема доволна за да не пукнат!
Бабите советуваат да користиме сол, иако најчесто се користат заедно – лажица оцет и прстофат сол! Покрај тоа, ќе ви помогне полесно да го излупите јајцето кога ќе дојде време.