Јапонскиот чизкејк доби голема популарност на социјалните мрежи. Она што го издвојува од неговиот вкус е тоа што за неговата подготовка се потребни само три состојки. Интересно е и тоа што многумина го нарекуваат јапонски чизкејк, бидејќи е направен од сирење и е неверојатно кремаст, воздушен и мек.
Состојки:
3 јајца
120 гр бело чоколадо
120 гр крем сирење
Подготовка:
Најпрво се става чоколадата да се стопи на пареа. После тоа, одвојте ги белките од жолчките, а потоа изматете ги белките додека немаат цврсти врвови.
Кога чоколадото ќе се растопи, додадете ги жолчките и крем сирењето, а потоа изматените белки. Истурете ја смесата во калап, во кој ќе ставите плех во кој прво треба да полиете вода.
Треба да го печете 15 минути на 170 степени, а после тоа време – исклучете ја рерната и оставете го колачот да отстои уште петнаесетина минути внатре.
Потоа извадете ја тортата од рерна, оставете ја да се излади, а потоа извадете ја од калапот. По желба посипете со шеќер во прав.