Речиси и да не постои домаќинство во кое нема барем една тегла кисели краставички скриена во фрижидерот. И додека салатата од свеж зеленчук е прилог број еден, овие кисели задоволства дефинитивно треба да се најдат на вашето мени. Еве и зошто.
Киселите краставици содржат голема количина на вода, протеини, многу малку масти и диетални влакна. Исто така, овие кисели закуски се богат извор на минерали, вклучувајќи железо, калиум, натриум и фосфор. Тие исто така содржат витамини како што се витамин Ц, А, Б-6, Б-12, рибофлавин, ниацин и тиамин.
Сите споменати нутритивни вредности го прават овој едноставно подготвен зеленчук многу здрав и корисен за нашиот организам.
- Тие се силен антиоксиданс – го штитат телото од слободните радикали – нестабилни хемикалии кои ги оштетуваат клетките во нашето тело.
- Тие се одличен пробиотик – го балансираат варењето и го забрзуваат создавањето на добри бактерии кои се клучен дел од нашето здраво варење
- Го штитат црниот дроб – освен што го подобруваат варењето, киселите краставички го штитат и црниот дроб и му помагаат да ги филтрира токсините од телото.
- Спречуваат појава на чир на желудникот – чир е внатрешна рана на ѕидот на желудникот, односно оштетување на мембраната предизвикано од киселини. Киселите краставици го штитат желудникот и го спречуваат создавањето на чирови.
- Помагаат при дијабетес – истражувањата покажале дека киселите краставички го стабилизираат нивото на хемоглобинот – протеин во црвените крвни зрнца кој носи кислород. Киселоста на краставиците помага и во контролирањето на дијабетесот.