Според „The Sun“, коцките мраз создаваат пареа кога ќе се стопат и така лесно го загреваат оризот
Најновиот кујнски тренд кој масовно се шири на интернет е ставање мраз во чинија со храна пред да се стави во микробранова печка да се загрее, а многумина се запрашаа како функционира.
Овој трик најчесто се користи при загревање на ориз – на него ставете коцка мраз, а потоа хартиено марамче.
Според „The Sun’, коцките мраз создаваат пареа кога ќе се стопат и така лесно го загреваат оризот и му даваат вкус и текстура како штотуку да е сварен.
Трендот го започна една од најпознатите гастро Тиктокерки Емили Марико уште во септември минатата година, а до ден денес го пробаа многу корисници во различни јадења. Сепак, како што тврдат, најдобро делува на оризот и сличните намирници како булгурот, јачменот, киноата…
Видеото можете да го погледнете ОВДЕ.