Никој не може да му одолее на вкусниот сладолед од кафе
Лесно и брзо се прави единственото нешто што треба да бидете трпеливи и да чекате да се стегне.
СОСТОЈКИ:
- 4 жолчки
- 150 гр шеќер
- 250 мл млеко
- 200 мл слатка павлака
- 2 лажици инстант кафе (ако сакате поинтензивен вкус тогаш 3)
Подготовка:
Растопете го инстант кафето во малку вода и оставете го на страна. Потоа добро изматете ги жолчките со шеќерот, кои потоа ќе ги додадете во млекото претходно сте го свариле. Намалете ја температурата на пониско и внимателно мешајте ја смесата додека не се згусне. Кога ќе го тргнете тенџерето од шпорет, додадете го кафето и повторно сè убаво измешајте. Изматете ја слатката павлака за да добиете цврст шлаг, а потоа измешајте ја со претходно направената смеса од млеко и жолчки. Сладоледот сипете го во калап кој може да се замрзне, ставете го во замрзнувач еден час, извадете го, добро измешајте го, па повторно ставете го во замрзнувач додека не ја добиете саканата структура на сладоледот. По желба украсете го со зрна кафе пред послужување.