Брокулата е исклучително здрава храна која е богата со витамини, минерали и други хранливи материи. Во 100 грама брокула има само 34 калории, па затоа се препорачува нејзина конзумација на луѓе кои сакаат да ослабат или да ја задржат саканата тежина.
Без зачини и соодветна термичка обработка, брокулата за некои може да има лош вкус. Најлесен начин да ги подобрите вкусовите на оваа зелка е да ја печете во рерна со малку лук, маслиново масло, сол и бибер.
Доколку сакате дополнително да ги продлабочите нотите на орев на печената брокула, на крајот од термичката обработка посипете ја со рендан пармезан, чили снегулки и малку сок од лимон.
Состојки:
700 гр цветови од брокула
6 чешниња лук
2 супени лажици маслиново масло
сол и бибер по желба
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 220 степени Целзиусови.
Брокулата исечкајте ја на цветчиња со нож, а лукот исчистете го и лесно издробете го со нож.
Ставете ги цветчињата брокула во голем сад заедно со излупениот лук, маслиново масло, сол и бибер. Добро измешајте.
Состојките од садот префрлете ги во плех и печете ги во загреана рерна околу 20 до 25 минути или додека брокулата не омекне и не добие златно-кафеава боја.
Послужете топло. Добар апетит!