Сочни и меки: Ова е рецептот за највкусните батаци кои сте ги пробале досега

popara22 август, 20221min00
Screenshot_3

Тајната е во маринадата

 

 

СОСТОЈКИ:

  • 1 кг пилешки батаци
  • 4 глави кромид
  • сок од лимон од 3 лимони
  • 3 чешниња лук
  • 50 мл крем за готвење
  • 2 лажици масло
  • 10 гр магдонос
  • 3 лажички сенф
  • ½ лажичка сол
  • ½ лажичка пиперка
  • 50 мл пилешка супа

 

Подготовка:

 

Исечете го кромидот (не многу тенко) и префрлете го во сад, па прелијте го со крем за готвење, масло, сок од лимон, лук, сенф, бибер, сол и сечкан магдонос.

 

Сè убаво измешајте и прелијте ги пилешките батаци. Промешајте за да се залепи смесата за батаците. Покријте го садот со капак или со фолија и оставете го пилешкото да се маринира најмалку еден час.

 

Извадете ги батаците од маринадата и ставете ги во длабока тава во која претходно сте го загреале маслото и оставете ги да се пржат неколку минути. Не заборавајте да ги превртите.

 

Потоа додадете ја маринадата и измешајте. На крај додадете ја пилешката супа, поклопете и оставете да се крчка на тивок оган 30 до 45 минути.

 

Кога садот е готов, посипете го со сечкан свеж магдонос и послужете со прилог по ваш избор. Тоа може да биде ориз, њоки, крокети, компири…

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma