Спој на пире од костени и џем од кајсии кој дава ЕКСПЛОЗИЈА на вкусови: Посна торта која ќе ја правите и во мрсните денови

popara16 март, 20221min00
336793_kesten-torta-shutterstock-500561749_ff

Доколку немате идеја што би можеле да подготвите од слатки за време на велигденските пости, оваа посна торта од пире од костен и џем од кајсии ќе биде совршен избор за целото семејство, но и за родендени, прослави…

Костенот е неверојатно здрав, полн со влакна, протеини, здрави масти, а ако го јадете редовно, одличен е за здравјето на срцето, дигестивниот тракт, добар за крвен притисок, анемија, ги зајакнува коските и забите… И затоа не двоумете се да го вклучите во вашата исхрана секогаш кога имате можност.

Состојки:

За кората

200 гр мелени ореви
250 мл сок од портокал
300 гр брашно
150 гр мед
200 гр шеќер
2 ванилин шеќер
лажица какао
1 прашок за пециво
100 мл масло

За фил

750 гр пире од костен
50 гр џем од кајсии
200 гр сечкани ореви
3 лажици рум

За глазурата

200 гр посно чоколадо
лажица масло

Čokoladna torta, Kakao torta, Kakao kolać, Čokoladni kolač

Подготовка:

За кората: Измешајте ги сите потребни состојки за кората. Во загреана рерна се пече кората на 180 степени. Ќе ви требаат околу 40 минути.

Кога ќе се излади, кората поделете ја на три дела.

За филот: Соединете го пирето од костен, џемот, румот и измешајте, па додадете ги сечканите ореви.

За глазура: растопете го чоколадото со маслото.

Наредете ред кора, ред фил, а одозгора прелијте ја со глазурата.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma