Кивито има многу придобивки за организмот.
Кивито е полно со антиоксиданси, витамин Ц, калиум и растителни влакна, а помага и во варењето на храната која е потешко сварлива.
Најзаслужни за ова се актинидите, ензими кои ги разложуваат протеините во амино киселини.
Кивито е добро за имунитетот
Спречува запек, а има и способност да го спречи оштетувањето на ДНК.
Познато е дека оксидативниот стрес со неговите последици врз ДНК е фактор на ризик за појава на рак на дебелото црево, а нутриционистите советуваат конзумирање на киви како превентивна мерка.
Флавоноидите и каротеноидите кои имаат антиоксидантно дејство го штитат телото од слободните радикали, кои можат да предизвикаат болести, вклучително и рак.
Според некои истражувања, ако јадете киви секое утро, можете да спречите формирање на згрутчување на крвта и да го намалите нивото на триглицериди во крвта за дури 15%, а кивито има и својства кои го чуваат здравјето на срцето и крвните садови.