Таа е познат лек за мамурлак, но може ли расолницата да биде опасна ако претераме со конзумирањето?

popara28 декември, 20221min00
Rasol-910x576

Расол е познат пијалок на нашето поднебје, кој со причина се поистоветува со тековниот дел од годината. Секако, првата асоцијација е мамурлакот и „лекувањето“ од него. Но, приказната за расолница е всушност логична последица на огромната популарност на кисела зелка.

Расолницата и киселата зелка се користеле како лек уште од античко време

Иако киселата зелка се подготвувала на овој начин во античка Кина пред 2.000 години, нема да погрешиме многу ако ја класифицираме како балканска храна. Меѓутоа, бидејќи ритуалот на уживање во храната е често поважен отколку да се земат предвид здравствените придобивки поради нашиот менталитет, не треба да ги занемариме оние од кисела зелка и расолницата.

На пример: кога уживаме во вкусот на кисела зелка со пиперка, кој се сеќава дека оваа храна, и во форма на салата и како киселина, некогаш им ја давале на морнарите со цел да се лекува скорбут поради големата количина на витамин Ц? Ќе признаете, ретко кој.

Кои корисни материи содржат кисела зелка и расолница?

Кисела зелка има многу малку калории и воопшто нема маснотии. Има и мала количина на јаглени хидрати и протеини. Исто така е еден од шампионите во содржината на витамините Ц, К1, К2 и железо. Киселата зелка содржи и магнезиум, цинк, манган, бакар, калиум, витамин Б6 и фолна киселина.

Расолницата и киселата зелка се уште поздрави поради процесот на ферментација

Киселата зелка е похранлива од обичната зелка поради процесот на ферментација. Станува збор за процедура која се нарекува „закиселување“, всушност микроорганизмите во зелката ги вари природните шеќери, претворајќи ги во јаглерод диоксид и органски киселини. Ферментацијата се јавува кога природните габи и бактерии доаѓаат во контакт со овие шеќери во зелката. Ферментацијата на кисела зелка го фаворизира развојот на корисни бактерии, пробиотици.

Пробиотиците се бактерии со големи здравствени придобивки и се многу важни за нашето варење. Тие помагаат во подобрата способност на цревата да ги апсорбира витамините и минералите и поефикасно да ја вари храната, да спречи запек и други нарушувања во дигестивниот тракт.

Дали премногу расолница е опасно како лек за мамурлак и кој е изложен на поголем ризик

Расолницата, кај нас позната и како лек за мамурлак, ги содржи сите хранливи состојки кои ги содржи и киселата зелка. Тоа се првенствено витамин Ц и бројни минерали, заедно со голема количина на млечна киселина. Сепак, она што ја разликува киселата зелка од сурова е големата количина на натриум што се засилува со ферментација. Во комбинација со големата количина сол содржана во кисела зелка, може да дојде до скок на нивото на натриум во телото.

Затоа, сите кои имаат некои кардиоваскуларни заболувања и внимаваат на количината на внесена сол треба да внимаваат со консумирањето.

Колку расолница се препорачува да се пие?

Во случај на тежок мамурлак, нутриционистите советуваат една чаша жнаутро и една попладне. Симптомите на мамурлакот треба да исчезнат до вечер.

Иако научниците сè уште не се сигурни што точно го предизвикува ова непријатно чувство по пиење големи количини алкохол, тие се согласуваат дека сигурни фактори се дехидрацијата, протокот на цитокини и одговорот на хормоните поради токсичните ефекти на алкохолот.

Алкохолот е диуретик и телото ќе треба да го исфрли, но останува во организмот некое време. Потоа има негативни ефекти, па затоа треба да се исфрли од телото. Најдобар и најбезбеден начин да го направите ова е да внесувате вода.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma