Тајната на најдобриот домашен леб: Однадвор крцкав, однатре мек како душа!

popara1 април, 20221min00
Baka-19

Што е подобро од топол, свежо печен леб?

Денеска ви предлагаме рецепт за најкрцкавиот домашен леб, а сигурни сме дека често ќе го правите на овој начин.

Однадвор е неодоливо крцкав, а внатре мек, како што можете само да посакате.

Дури и ако сте почетник, можете да го направите тоа.

Пробајте и уживајте!

Состојки:

400 мл млака вода
20 гр свеж квасец
750 – 800 гр. брашно
1 лажичка шеќер
1/2 лажичка сол
30 мл маслиново масло

Подготовка:

Квасецот издробете го во млака вода и додадете го шеќерот и измешајте.

Оставете да се запени, па додадете масло, брашно и сол. Прво 700 гр. брашно, а потоа малку за тестото да биде средно тврдо.

Добро обработете го (околу 10 минути) и оставете го да одмори. Протресете на даска посипана со брашно. Ракувајте со топката. Кружниот плех посипете го со брашно (на дното можете да печете хартија) и ставете ја топката во плехот.

Посипете со млака вода и просејте малку брашно преку тестото. Со остар нож исечете на неколку места и покријте 15 минути. Вклучете ја рерната на 220 степени и печете околу 45-50 минути за лебот да биде лесен и да добие убава крцкава кора.

Доколку сакате да омекне, попрскајте го малку со распрскувач и покријте го со крпа.

Погледнете чекор по чекор инструкции за подготовка:

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma