Малите палачинки направени од зеленчук, јајца и брашно најдобро се сервираат ако не се јадат директно од тавата, туку се изладат на собна температура и се служат со зелена салата и по желба крем. При приготвувањето на рецептот треба да се внимава добро да се исцедат тиквичките од вишокот вода за да не се тегави палачинките по печењето.
Состојки:
700 гр тиквички
5 млади кромидчиња
250 гр фета
стебленце од магдонос
1 лажица мелен пипер
130 гр брашно
3 јајца
лимон
сол, бибер
масло
Подготовка:
Тиквичките изрендајте ги, посолете ги и ставете ги на крпа 20 минути за да се отстрани вишокот течност.
Измешајте го сечканиот кромид и фета, па додадете го сечканиот магдонос и мелената пиперка. Додадете брашно, сол и бибер и изматените јајца. Промешајте сè.
Во крпа добро исцедете ги тиквичките и додајте ги во смесата која ќе биде со грутки, но така треба.
Со лажичка се става смесата во тавата со загреаното масло да се добијат мали палачинки и се измазнуваат со лажица. Пржете околу 2 минути од секоја страна. Послужете со лимон.