Можеби никогаш не сте слушнале за овој трик, но сигурни сме дека ќе го применувате
Излупениот кромид треба да се стави во замрзнувач 5-8 минути. Кромидот ќе се олади, а потоа кога ќе го користите за готвење, очите нема да ви солзат!
Најважно: кромидот треба само да се излади, но не и да замрзне, затоа не претерувајте, инаку нема да можете да го исечете. Дури и по нормално ладење, очите нема да бидат иритирани.
Овој метод е особено добар во случаите кога е неопходно да се исецка многу кромид, на пример, во есенско-летната сезона на домашни подготовки. Па, зошто да не го ставите кромидот во замрзнувач – зошто да страдате со иритирани очи и солзи.
Еве еден толку интересен и необичен начин да не плачете од кромид.