Три намирници кои го регулираат варењето – Ќе заборавите на дигестивните проблеми

popara4 август, 20221min00
10063_hrana-za-bolje-varenje_fxl

Секој кој некогаш имал дигестивни проблеми знае како тоа може да влијае на квалитетот на животот. Никој не сака надуен стомак кој завива. Секако дека постојат лекови кои помагаат при овие проблеми, но тие се земаат само по препорака на лекар и не се препорачуваат за долготрајна употреба. Доколку сакате трајно да го регулирате вашето варење, ние откриваме кои 3 намирници ќе ви бидат најдобри сојузници.

Сувите сливи се борат со проблемите со варењето, благодарение на нивната висока содржина на влакна. Тие исто така можат да бидат корисни за оние кои страдаат од хемороиди. Хроничните дигестивни проблеми се чести кај постарите луѓе и многу малите деца. Сувите сливи делуваат како лаксатив благодарение на нивната висока содржина на пектин и за разлика од некои други средства, не создаваат навика и не предизвикуваат појава на мрзливи црева. Работат по принципот дека кога јадеме суви сливи внесуваме помало количество вода и поголемо количество пектин, кој ја регулира работата на цревата.

Брокулата содржи големи количини растителни влакна, кои го поттикнуваат создавањето на добри бактерии во цревата и на тој начин позитивно делуваат на варењето. Луѓето често имаат проблем да го толерираат тешко сварливиот зеленчук како брокулата, кога е во суров облик. Може да предизвика надуеност и гасови без никаква термичка обработка. За да го спречите ова, едноставно подгответе ја на пареа го или испечете ја во рерна.

Јаболката се познати по тоа што го поддржуваат правилното функционирање на дигестивниот систем. Тие можат да ви помогнат и во случаи на запек и дијареа. Тоа е затоа што дејствуваат како средства за зголемување, промовирајќи го движењето на отпадот низ дигестивниот тракт кога имате запек и ја зацврстуваат столицата кога имате дијареа.

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma