Нискокалоричните засладувачи често се користат за да помогнат во намалувањето на вкупниот внес на енергија, т.е. калориите од храната, особено калориите од шеќерот.
На овој начин тие помагаат во контролата на телесната тежина. Луѓето се одлучуваат за оваа опција, со цел сепак да уживаат во слатката храна и пијалоци со помалку или апсолутно никакви калории, а сепак да ја следат нивната тежина.
За разлика од обичниот шеќер, нискокалоричните засладувачи произведуваат сладок вкус без никакво влијание врз нивото на шеќер во крвта. Затоа тие се идеално решение за луѓе со дијабетес или интолеранција на глукоза.
Иако нискокалоричните засладувачи понекогаш се сметаат за модерни состојки, факт е дека тие се користат повеќе од еден век. Поради високата засладувачка моќ и малата количина на енергија, нискокалоричните засладувачи имаат голема предност како адитиви за храна и пијалоци, бидејќи го елиминираат или значително го намалуваат внесот на калории.
Нискокалоричните засладувачи се ефикасен метод за намалување на енергијата на избраната храна, а во исто време ја одржуваат нивната хранлива вредност. Храната со ниска енергетска вредност обезбедува помалку калории во иста количина на храна и може да придонесе за намалување на внесот на енергија, а со тоа и на тежината.
Без разлика дали се користат сами или во комбинација, нискокалоричните засладувачи не влијаат на нашето варење и не се штетни за нашето здравје. Со мешање на различни засладувачи, влијаеме само на квалитетот на сладоста и на тоа како таа ќе се чувствува во устата. Со ова можеме да придонесеме слаткиот вкус да биде побогат и посличен на обичниот шеќер.