Фенг шуи има исклучително силно влијание на потсвеста, што значи дека може да ви помогне и кога станува збор за слабеење. Факт е дека добро здравје се постигнува со балансирани оброци и физичка активност, но тоа не значи дека треба да броите калории и да ги мерите вашите облини одвреме-навреме.
Понекогаш ќе постигнете резултати побрзо ако ја прилагодите вашата околина така што таа ќе стане потпора на вашиот пат кон витка линија. Со внимателно избирање на обликот, материјалот и бојата на садовите и предметите во околината во која јадете, всушност можете да го „излажете“ вашиот мозок да мисли дека вашето тело е полно.
Изберете јадења што не се тркалезни
Јадењата со квадрат или, општо, аголна форма, се далеку подобри ако сакате да ослабете. Тоа е затоа што правоаголниците поттикнуваат умереност, а круговите поттикнуваат љубопитност.
Пастелни бои
Земјените тонови промовираат задоволство, додека светлите и силни бои „предизвикуваат“ апетит. Доколку навистина сакате да се придржувате до планот на исхрана, експертите советуваат кујната и трпезаријата да ги обоите во кафена или беж боја или барем да ги замените завесите или чаршафите со оние во тие бои.
Парниот број е клучен
Експертите за фенг шуи велат дека е важно секогаш да имате парен број столчиња околу масата, дури и кога имате непарен број луѓе во куќата.
Огледало во кујната
Можеби оваа идеја ви изгледа чудна, но огледалото сместено спроти масата каде што јадете може да ви помогне да останете фокусирани и да станете посвесни за тоа што јадете и количината на храна што ја внесувате.
Уредна куќа е ЗАДОЛЖИТЕЛНА
Се верува дека уредноста е еден од предусловите за слабеење или придржување до план на исхрана. Исчистете ја кујната, фрлете се што поминало или не е употребено. Просторот треба да биде чист и проверен.
„Боја“ во храната
Шареноста е нешто што е и пожелно во фенг шуи диетата. Колку е пошарена храната во чинијата, толку повеќе хранливи состојки консумирате. Следете ги правилата: една третина од храната треба да биде месо, уште една третина треба да биде зеленчук или овошје, а третата да биде јаглехидрати.