Иако е здрав, доколку често се користи може да има негативни ефекти.
Куркумата ја користиме за приготвување разни готвени јадења, но не треба да претеруваме со нејзината употреба.
Истражувањата покажаа дека може да предизвика проблеми со црниот дроб, па затоа треба да внимавате на количината што ја користите.
Освен за готвење, куркумата традиционално се користи како антиинфламаторно средство и се верува дека има антиоксидантни својства. Но, освен жолтите дамки на рацете од овој зачин, не се зборуваше многу за други негативни ефекти од земањето куркума – до неодамна.
Во научна студија објавена на 22-ри октомври во Американскиот весник за медицина, истражувачите ја анализирале корелацијата помеѓу внесот на куркума и ризикот од оштетување на црниот дроб.
Според студијата, истражувачите откриле вкупно 16 случаи на оштетување на црниот дроб поврзано со куркума кај луѓето кои учествувале во студијата од 2011 до 2022 година. Степенот на овие оштетувања, наводно, се движел од умерени до тешки, што довело до пет хоспитализации, па дури и една смрт поради акутно оштетување на црниот дроб. Понатамошните хемиски анализи потврдиле дека тројца од овие пациенти консумирале и куркума во комбинација со црн пипер, состојка која многу експерти советуваат да се комбинира со куркума бидејќи му помага на телото поефикасно да ја свари.
Што тврдат другите студии?
Иако наодите од оваа студија можеби не изгледаат многу убедливи, поврзаноста помеѓу конзумирањето на куркума и повисокиот ризик од оштетување на црниот дроб не треба да се игнорира. Ова не е прва студија која открива таква врска.
Имало два одвоени случаи на возрасни кои имале оштетување на црниот дроб предизвикано од третман со куркума, опишани во 2021 година во „International Medical Case Reports Journal“. Истата година, во Тоскана биле забележани уште неколку случаи на оштетување на црниот дроб поради консумирање куркума.
Овие студии и извештаи не треба нужно да предизвикаат никаква загриженост или аларм, бидејќи оштетувањето на црниот дроб како директен резултат на консумирање куркума е сè уште многу ретко. Меѓутоа, ако вие или некој што го познавате често користи куркума во својата исхрана или додатоци, би било паметно да се консултирате со лекар или диететичар пред да додадете уште една лажица од овој зачин во вашето кафе или храна.