Три сорти сливи, три сорти праски (нектарини и 2 вида лозје – бело и жолто) и круши се главните состојки. Остатокот од овошјето е опционално или едноставно можете да ги зголемите количините на гореспоменатото овошје.
Исто така, не е неопходно да се користат 3 сорти од истото овошје. За мешан џем од овошје можете да користите кое овошје што сакате. Препорачуваме само такви комбинации – неколку варијанти на исто овошје. Прилагодете ја количината на шеќер по вкус. И самите знаете дека шеќерот има ефект на конзерванс.Поголема количина шеќер подобро ќе го зачува џемот доколку немате време да го готвите уште малку.
Состојки:
1 кг исчистени сливи
1 кг излупени праски
500 гр излупени круши
500 гр овошје по избор (јаболко, грозје, шумски јагоди, домати…)
600 гр шеќер
Подготовка:
Исечете го овошјето на парчиња со саканата големина. Посипете го со шеќер и измешајте.Овошјето и шеќерот можат да отстојат малку, но не е потребно. Џемот од мешаното овошје можете веднаш да го сварите. Препорачуваме да се готви на пониска температура. Џемот е готов (како и секој друг) кога дрвената лажица ќе остави видлива трага на дното на тавата. Времето на готвење на мешаниот џем од овошје зависи од неколку фактори (колку е сочно овошјето, големината на тавата, видот на овошјето).
Истурете го џемот во стерилизирани тегли и затворете го со метални капаци.