3 причини заради кои треба да јадете тиква: Моќен сојузник на здравјето

popara16 септември, 20221min00
pumpkin-g456be2dc51920-830x0

Тиквата е идеална и незаменлива есенска храна, богата со важни состојки, вкусна, а воедно и нискокалорична. Каротеноидите се одговорни за портокаловата боја на оваа храна, но и за многуте корисни својства на тиквата.

Меѓу нив се алфа-каротен и бета-каротин, познати и како провитамини на витамин А, бидејќи тие можат да се претворат во активна форма на витамин А.

Тиквата навистина содржи бројни придобивки за нашето здравје, а ние за вас го одбравме следново:

1. Позитивно делува на имунитетот

Големото количество на витамин А што го содржи тиквата му помага на телото полесно да се бори против инфекции, вируси и заразни болести. Маслото од семки од тиква помага во борбата против разни бактериски и габични инфекции. Покрај тоа, една порција тиква содржи 20 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Ц, кој помага во борбата против вирусите и настинките.

2. Идеална за убава и негувана кожа

Бета-каротенот во кожата на тиквата помага во заштитата од сончевите УВ зраци кои предизвикуваат брчки. Освен тоа, витамините А и Ц се, како што велат експертите, еден вид одбрана на клетките од слободните радикали, бидејќи се антиоксиданти, пишува „BBCgoodfood“.

3. Корисно за очите и нервниот систем

Тиквата е исклучително богата со витамин А, кој е важен за доброто функционирање на очите, особено на мрежницата. Благодарение на бета-каротинот е моќен антиоксиданс и го штити окото од катаракта.

И семките имаат хранливи својства, содржат 20 проценти од најквалитетните протеини, многу влакна кои ја регулираат работата на органите за варење, а се добар извор на калиум, минерал кој го враќа балансот на течности во организмот и помага нервниот систем работи подобро.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma