Покрај безбројните совети за полесно и побрзо готвење и бројните рецепти кои внесуваат интересни вкусови и промени во нашите дневни менија, не би било лошо да одвоиме малку време да се занимаваме со самата кујна како простор во кој складираме храна, храна која ја подготвивме и ја планираме за следниот период.
Важноста што им ја придаваме на малите нешта не е воопшто случајна, бидејќи е вредно да се знае некоја мала кујнска магија која не е од пресудна важност ниту за процесот на готвење, ниту за крајниот исход, туку во моменти кога ни е важно дека се работи.
Има многу совети, традиционални, стари, бабини и модерни, во согласност со времето и потребите на современиот човек за да ја организира својата кујна и брзо и ефикасно да го најде патот околу неа. Ова се само некои од нив.
Како да ги отстраните непријатните мириси од пластичните кутии
Никој не е сосема сигурен зошто, но докажано е дека гужвањето на весниците и нивното ставање во пластични садови ќе ги отстрани непријатните мириси во текот на ноќта. Погрижете се само да ги измиете вашите контејнери потоа, бидејќи весникот е прилично валкан и остава траги.
Трик со испукани јајца
Во случај да ви падне сурово јајце, што е она што најмногу ве нервира во моментот, бидејќи најчесто неиспровоцирано паѓа и се крши сочно на плочките на подот во кујната… Не грижете се, само додадете малку сол и наскоро јајцето и белата боја ќе се апсорбира. После тоа, доволно е да ја избришете површината еднаш со влажна крпа.
Полирање на бакар
Исполирајте ги бакарните садови со кечап. Намачкајте кечап на крпа и истријте го на бакарен тенџере, тава, послужавник или што и да е. Исплакнете го во топла вода и ќе биде како нов.