Многу намирници што ги јадеме, особено брзата храна, создаваат кисела средина во телото што ги забавува метаболичките функции, го ослабува имунитетот и го зголемува ризикот од болести. Важно е да се воспостави киселинско-базната рамнотежа во телото, затоа е неопходно во менито да има алкална храна.
Еве 4 алкални намирници кои одлично делуваат на здравјето на организмот и го намалуваат ризикот од киселост, а со тоа и појава на болести:
- Блитвата е една од најалкалните намирници, нејзините листови се полни со витамини, протеини, влакна и минерални соли. Растението помага за нормализирање на шеќерот во крвта, ја подобрува активноста на мозокот и позитивно влијае на видот. Блитвата е неверојатно здрава за кардиоваскуларниот систем, па слободно додадете ја во салати, ориз или готвени јадења.
- Целерот е исто така на листата на најалкална храна. Во состојба е да го забави процесот на стареење, да го подобри метаболизмот, да го исфрли вишокот течности, да го стимулира лачењето на желудечниот сок и да го нормализира шеќерот во крвта. Коренот и листовите на растението содржат витамини, минерали, амино киселини и есенцијални масла.
- Авокадо – Ова супер здраво зелено овошје помага за нормализирање на киселинско-базната рамнотежа, богато е со витамини, амино киселини и мононезаситени масни киселини кои го зајакнуваат кардиоваскуларниот систем.
- Грозје – Благодарение на неговиот корисен состав, ова вкусно овошје помага во зајакнување на имунолошкиот систем, го намалува ризикот од болести, помага за нормализирање на крвниот притисок и за ублажување на болките во зглобовите. Грозјето е многу корисно за нервниот систем, помага да се справите со стресот и да го нормализирате сонот. Главната работа е што грозјето помага да се забави процесот на стареење и да се подмлади телото!
Покрај овие, алкални намирници се лимонот, бананата, леќата, ананасот, пршутата, мангото, спанаќот, киноата, никулци од луцерка, папаја, ротквица, краставица, цвекло, лук, диња, лубеница, цикорија, брокула…