Путерот од кикирики е дел од секојдневната исхрана на луѓето ширум светот. Одамна е популарен кај нас, особено кај помладата популација, а нутриционистите често го препорачуваат како дел од појадок или вечера со тост леб или сиров зеленчук како стапчиња од морков, целер или пиперки.
Доколку досега не сте го вклучиле путерот од кикирики во вашата исхрана, еве четири причини зошто треба да го направите тоа.
1. Изобилство на минерали и витамини, без холестерол
Само две лажици путер од кикирики содржат околу шест грама јаглени хидрати и осум грама протеини. Истата количина на протеини се содржи во 30 грама месо.
Во исто време, путерот од кикирики содржи значителни
количини на витамин Е, ниацин, магнезиум, фосфор и витамин Б6. Оваа храна не содржи холестерол, што ја прави погодна за луѓе кои се обидуваат да го намалат нивото на холестерол во организмот, а во исто време да јадат вкусна храна.
2. Го намалува ризикот од развој на дијабетес тип 2
Путерот од кикирики ги содржи истите масти како маслиновото масло, не ја зголемува чувствителноста на инсулин и придонесува за подобра контрола на гликемијата. Магнезиумот содржан во оваа храна исто така игра значајна улога во спречувањето на зголемениот ризик од развој на дијабетес тип 2.
3. Поволно делува на крвниот притисок
Храната богата со здрави масти поволно делува на крвниот притисок. Студијата објавена во американскиот весник за клиничка исхрана покажува дека консумирањето 40 грама путер од кикирики дневно, што е приближно три лажици, помага во намалување на дијастолниот крвен притисок кај пациенти со дијагноза хипертензија и намалување на вкупниот холестерол и триглицериди кај пациенти со високи масти. .
4. Храна за долговечност
Путерот од кикирики е богат со биоактивни состојки со силни антиоксидантни ефекти, вклучувајќи ресвератрол, флавоноиди и коензим Q10. Учествуваат во заштитата од болести и се сметаат за елементи кои благотворно делуваат на долговечноста.