Луѓето се жалеле на главоболки предизвикани од вино уште од античка Грција. За грчкиот филозоф Целзус, виното било одговор за бескрајните заболувања, од замор и треска до кашлица и запек. Но, и покрај неговата удобна исцелителна моќ, тој признавал дека може да предизвика чудна главоболка, пишува „Гардијан“.
Во новата студија, истражувачите веруваат дека ја откриле причината зошто виното – особено црвеното вино – предизвикува такви брзи и непотребни главоболки.
Кога црниот дроб разградува одредена состојка, произведува супстанца која ги има истите ефекти како и лекот кој се користи за да им направи на алкохоличарите да се чувствуваат ужасно ако пијат.
„Мислиме дека конечно сме на вистинскиот пат кон објаснување на оваа милениумска мистерија. Следниот чекор е научно да се тестира на луѓе кои ги развиваат овие главоболки“, рече Морис Левин, директор на Центарот за главоболка на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско.
Од времето на Целзус, истражувачите ги набљудувале сите видови соединенија на црвено вино во потрагата по виновникот. Танини, сулфити, фенолни флавоноиди и биогени амини се под сомнеж. Досега, ниту еден не е истакнат како јасен активирач.
Пишувајќи во „Саентифик репортс“, американските истражувачи рекоа дека постојат фенолни флавоноиди, соединенија кои потекнуваат од семките и кожата од грозје и кои придонесуваат за бојата, вкусот и чувството на устата на црвеното вино.
Нивоата на флавоноиди може да бидат 10 пати повисоки во црвените вина од белите, што ги прави главни кандидати за предизвикување несакана главоболка.
Кога луѓето пијат вино, алкохолот се метаболизира до ацетат во два чекори. Првиот го претвора алкохолот во форма на етанол во ацеталдехид. Вториот го претвора ацеталдехидот во ацетат. Специфични ензими во црниот дроб го управуваат секој од овие процеси.
Истражувачите, вклучувајќи го и проф. Ендрју Вотерхаус, експерт за лозарство на Универзитетот во Калифорнија, Дејвис, извршија лабораториски тестови на повеќе од десетина соединенија во црвеното вино.
Флаванолот наречен кверцетин, кој се наоѓа речиси исклучиво во црвеното вино, се преработува во телото во различни супстанции. Еден од нив, кверцетин глукуронид, се покажа дека е особено ефикасен во блокирањето на ензимот кој го претвора ацеталдехидот во ацетат.
Научниците веруваат дека ова може да биде клучот за решавање на мистеријата. Со сузбивање на клучниот ензим, отровниот ацеталдехид се акумулира во крвотокот. На високи нивоа, ова предизвикува главоболки, гадење, црвенило на лицето и потење.
Всушност, лекот наречен дисулфирам го блокира истиот ензим и се користи за лекување на алкохоличари со тоа што ги произведува истите мизерни симптоми доколку пијат.
Според истражувачите, кога осетливите луѓе пијат црвено вино со дури и скромни количини кверцетин, може да развијат главоболка, особено ако се склони кон мигрена. Зошто некои се позасегнати од другите е нејасно: нивните ензими може полесно да се блокираат или едноставно се поподложни на токсичен ацеталдехид.
Тимот сега се надева дека ќе ја тестира теоријата со клиничко испитување за ефектите кои предизвикуваат главоболка на црвените вина со различни нивоа на кверцетин. Резултатите би можеле да им помогнат на луѓето да избегнат главоболки со црвено вино во иднина.
„Ќе биде потенцијално многу корисно за луѓето кои пијат црвено вино да можат да изберат вина со помала веројатност да предизвикаат главоболки. Исто така, винарите може да ги искористат нашите наоди за да го намалат кверцетинот во нивните вина“, рече Левин.