Вареното вино традиционално се пие во есен и зима, најмногу за време на празниците.Тоа е вкусен пијалок чија традиција на подготовка доаѓа од Северна Европа.
Вареното вино многу добро влијае на здравјето. Научно е докажано дека го штити срцето и крвните садови. Исто така, помага да се спречи воспаление во телото и делува ако имате висок крвен притисок.
Лековит состав на варено вино
Виното се состои од над 600 различни хемиски соединенија. Се добива со ферментација на сок, главно од грозје. Постои цела наука за овој опоен пијалок наречен енологија.
Вареното вино како лек има добра репутација главно поради полифенолите. Тоа се хемиски соединенија со исклучително антиоксидативно дејство кои се многукратно корисни за нашиот организам.
Поволно делуваат на кардиоваскуларниот систем и го зајакнуваат срцето и крвните садови. Исто така, тие ја поддржуваат циркулацијата на крвта низ мозокот и ја подобруваат меморијата.
Полифенолите го регулираат и нивото на гликоза во крвта, па затоа конзумирањето се препорачува и за оние кои боледуваат од дијабетес. Флавоноидите од виното го штитат срцето и крвните садови, го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и нивото на лошиот холестерол во крвта.
Исто така, ризикот од згрутчување на крвта е намален. Овој чудесен сок од грозје има способност да ја разредува крвта.
Ресвератролот што го содржи има антиканцерогено дејство. Го спречува растот на клетките на туморот и делува превентивно за појава на малигни заболувања. Особено се препорачува кога станува збор за рак на јајниците.
Истражувањата покажаа дека шансите да се разболите се намалуваат за дури 50 проценти. Содржи и витамини А, Б и Ц и дури 13 минерали. И важно е да се напомене дека витаминот Б од виното не исчезнува со стареењето.
Дали треба да се плашите од калориите од виното?
Кога станува збор за калориите, црвеното вино има приближно 66, а белото вино 82 калории во 100 грама. Таа бројка често варира, се зависи од сортата на грозје, додадениот шеќер и многу други фактори.
Што се однесува до процентот на алкохол, тој исто така не е изедначен и се движи од 90 до 150 грама на литар. Се препорачува да се пие умерено, по можност само една чаша дневно, тогаш навистина ќе има позитивни ефекти врз организмот.
Секој вишок негативно ќе влијае на здравјето на црниот дроб. Пијте го со добар оброк. Црвените вина одлично се комбинираат со печењето. Овој пијалок ќе помогне во разградување на храната и подобрување на варењето. Исто така, пицетананолот од виното ги намалува масните наслаги во телото, што е уште една причина да се користи. Единствената негативна работа за калориите на виното е тоа што тие немаат хранлива вредност.
Корисен ефект на виното
Танините кои се наоѓаат во семките и семките од грозје се исклучително лековити. Но, тие се виновни и за тој сув и остар вкус во устата по конзумирање на црвено вино. Како што созрева виното, тие стануваат поблаги и виното ја губи својата адстрингентност.
Тоа придонесува за подобро варење
Во умерени количини придонесува за поефикасна работа на дигестивниот тракт, поволно делува на гастричните сокови. Сè што е повеќе од еден литар дневно не се смета за умерено и може да предизвика стомачни проблеми, дијареа, па дури и повраќање.
Ресвератролот, со кој е особено богато вареното вино, го зајакнува срцето и крвните садови. Една чаша – две од овој напиток после оброк ќе го намали ризикот од срцев удар.
Тоа е моќен природен афродизијак
Особено го зголемува либидото и кај мажите и кај жените. Подгответе вечера за двајца и погрижете се да имате чаша од овој ароматичен афродизијак на менито. Со вистинската атмосфера и интересно мени, тоа е одлична увертира за романтично дружење.