Ако секое утро јадете тост за доручек, може да го зголемите ризикот од оваа смртоносна болест

popara4 ноември, 20231min00
toast-10779841920-830x0

Со алармантната статистика за ракот, од витално значење е да направиме се што можеме за да се заштитиме од оваа смртоносна болест. Додека генетиката претставува процент од ризикот од развој на рак и други сериозни болести, нашиот избор на начин на живот исто така може да има огромно влијание не само на намалување на ризикот, туку и на тоа како нашите тела возвраќаат ако се разболиме.

Онколозите открија дека една навика што ја правите претставува огромен ризик по здравјето.

Професорот Роберт Томас откри дека постојат едноставни промени што можеме да ги направиме и предупреди на навиките за кои можеби не сме свесни, а кои може да му наштетат на нашето здравје на многу сериозен начин, а една од нив е јадење изгорен тост. Покрај тоа што е прилично невкусен, може да го зголеми ризикот од рак.

– Тоа е затоа што печењето скробна или слатка храна (како лебот) на високи температури произведува токсични соединенија наречени акриламиди, кои можат да ја оштетат вашата ДНК и да предизвикаат голем стрес на вашиот имунолошки систем со текот на времето. И, по правило, колку се потемно кафени, толку повеќе содржат акриламид – вели Томас.

Поради оваа причина, тој предупреди да не се јаде многу скробна храна на скара или пржена, бидејќи со текот на времето нивните ефекти може да бидат многу опасни. Дури и ако не јадете препечен тост, можеби секое утро консумирате тост со џем, а тоа треба да престане.

Шеќерот е директно поврзан со зголемен ризик од рак, па затоа предлага слаткиот прелив да се замени со авокадо, кое е полно со здрави масти, а воедно и заситувачко. Друг едноставен, но важен совет што го сподели е да се погрижите да ги четкате забите секоја вечер. Тој рече дека преку 60 студии ширум светот ја поврзуваат лошата дентална хигиена со ракот на устата и грлото, пишува „Мирор“.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma