Амал Клуни со години појадува исто,ладна супа за убавина и здравје.Имаме и рецепт…

popara18 октомври, 20234min00
Амал Клуни

Амал Клуни со години во својот појадок имплементира тајна состојка која ѝ дава сјај на кожата,промовира здрав раст на косата, ја зајакнува концентрацијата и многу повеќе.Ќе ви откриеме што го прави нејзиното необично јадење вистински подобрувач на убавината и здравјето.Познатите личности често објавуваат свои утрински рутини,наводно секогаш со досега невиден трик за здравје.Обично сме разочарани кога големата тајна е обична чинија грчки јогурт со неколку бобинки.Уште повеќе се изненадивме кога слушнавме каков појадок преферира Амал Клуни,адвокатка,активистка за човекови права и сопруга на актерот Џорџ Клуни со години.Имено,главната состојка на нејзиниот утрински оброк не звучи како вообичаениот појадок што сме го виделе стотици пати досега.Амал има тајна суперхрана:алги!А кој мисли дека алгите припаѓаат во сушито,но не и во чинијата за појадок,ќе се изненади уште повеќе кога ќе слушне дека Амал Клуни ја јаде оваа суперхрана како ладна супа наутро.Но,штом ќе ги запознаете многуте придобивки од морските алги,сè има многу повеќе смисла.И најдоброто:позитивно делува и во смути или мусли.

 

Еве што ги прави алгите толку здрави.Но, исто така,одамна е добро позната суперхрана во многу региони и култури низ светот, бидејќи е исклучително богата со хранливи материи,нискокалорична и има многу добар вкус кога се подготвува правилно. Поради ова,оваа алга долго време е главен производ во јапонската кујна,а тоа важи и за некои домородни народи во Канада. Време е подобро да ги запознаеме алгите!

Морските алги тежат многу на нутриционистичката скала,иако се многу лесни сами по себе: богати се со јод, железо,калциум, колаген,амино киселини и растителни влакна.Затоа,редовното консумирање на овој нутриционистички засилувач има низа придобивки за нашето здравје,но и за тој додатен дел за убавина,објаснуваат експертите. 5 придобивки од појадокот со алги

1. Подобрување на текстурата на кожата и зајакнување на еластичноста на кожата

2. Промовира раст на косата

3. Ја поддржува функцијата и концентрацијата на мозокот

4. Ја подобрува функцијата на тироидната жлезда

5. Ја поддржува функцијата на цревата и имунолошкиот систем.

Недостатоци од редовното консумирање на алги

Експертите нагласуваат дека алгите можат да бидат проблем за лицата со хипертироидизам или воспаление на тироидната жлезда, бидејќи морските алги можат да доведат до таложење на тешки метали како жива,кадмиум и олово.Дури и луѓето кои ги немаат овие предиспозиции треба да внимаваат на препораките за потрошувачка и да не консумираат алги секој ден. Професионалните институции ја класифицираат содржината на јод поголема од 10 милиграми како потенцијално штетна за здравјето.Добрата работа: препораката за потрошувачка е наведена на повеќето комерцијални пакувања.

 | Autor: Instagram @zupansmarkets

3 начини како да вклучите алги во појадокот,како супа по рецептот на Амал Клуни.

Состојки кои треба да ги додадете во супата:

• сушени листови од алги (вакаме, нори, дулсе итн.) Внимание: Како што веќе споменавме, важно е да се внимава на содржината на јод кога купување производи од алги

• 2 стебленца целер

Состојки за супата

: • 2 краставици

• 6 стебленца целер

• 1 жолта пиперка

• 1 јаболко

• 1 лимета

• парче свеж ѓумбир од околу 2 см

• прстофат кајен пипер

• 1 лажичка лук во прав

Подготовка:Рехидрирајте ги алгите за да ги ставите во сад со вода.Додека листовите се киснат, подгответе ја супата така што ќе ги ставите целерот, јаболкото, краставиците и пиперките во соковник и потоа додадете ги останатите состојки. Исечете ги алгите и стапчињата целер на парчиња и додадете ги во готовата супа.Амал Клуни сака да ја спојува супата со тврдо варени јајца за вистинска количина на протеини,но тофуто е исто така добра алтернатива.

 | Autor: Instagram @farmhouseorganickitchen

Алги во смути или како додаток на мусли

Добра вест за сите кои не сакаат да јадат супа од морски алги наутро: Алгите ги развиваат своите здравствени придобивки и во други форми,или како сушен прелив за мусли или како прашок во вашето омилено смути. Смутито е особено погодно за оние кои не го сакаат вкусот на алги,бидејќи алгите тешко можат да се почувствуваат во комбинација со,на пример,портокал,јаболко или банана.Но, ако немате време наутро освен за брз кроасан од пекара, а сепак сакате да ги пробате благодетите на морските алги, можете да ги пробате и како крцкав додаток во салати. Поради својот малку солен,малку рибин и инаку прилично неутрален вкус, алгите совршено се вклопуваат со сите јадења со лосос или туна.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma