Кога точите пиво од шише, имате два избора – или ќе го направите тоа полека за да нема пена или ќе го истурите брзо со многу пена. Најмногу се сведува на тоа која варијанта ја преферирате.
Сепак, британскиот шанкер Џон Тафер тврди дека начинот на кој се точи пивото е многу важен. Имено, тој прво ставил парче хартија во пиво кое полека се точи, па веднаш дошло до мала „експлозија“ со многу пена.
Тафер објаснува дека токму тоа се случува во желудникот кога го пиеме ова пиво, а и затоа ни се дуе стомакот. Потоа ја ставил хартијата во брзо истуреното пиво и немало бурна реакција.
@jontaffer To celebrate #internationalbeerday here is a quick tip. Duet this TikTok and show me how you pour a beer! Cheers 🍻
Очекувано, видеото кое Тафер го објави на својот профил на TikTok предизвика лавина различни коментари од изненадените пивопијци. Некои тврдат дека ова е целосна глупост, додека други на шега велат дека е лесно да се реши овој проблем… и да се пие директно од шишето.