Црешите пристигнаа во маркетите, но треба да внимавате кога ги консумирате…
Тие се толку корисни што практично нема директни контраиндикации. Но, тоа не е причина да се прејадувате од утро до вечер.
Прво, јадењето цреши за појадок на празен стомак може да ви донесе надуеност. Друг несакан ефект е можна дијареа.
Второ, оние кои имаат склоност кон дијабетес и висок шеќер во крвта треба да внимаваат со црешите. Во овој случај, може да се јадат не повеќе од 100 грама дневно.
Трето, црешите се контраиндицирани за интестинална опструкција, вели ендокринологот Елена Сјуракшина. За да има што помалку „несакани ефекти“ од црешите, дури и здрав човек треба да се ограничи на порција од 300-400 грама дневно и да ги јаде полека, една по една. Црешите најдобро се консумираат како десерт, 30-40 минути по оброкот.
Придобивки од јадењето цреши:
Корисни се за варењето поради големата количина на влакна;
Помагаат при пептичен улкус на желудникот и дуоденумот;
Содржат многу калиум, па затоа се корисни за кардиоваскуларни заболувања и хипертензија; помагаат и во нормализирање на нивото на холестерол;
Помагаат да се ослободи од едем;
Ја намалуваат веројатноста за згрутчување на крвта поради кумарин и оксикумарин во составот;
Корисни се за нервниот систем – во црешите има многу витамини од групата Б;
Помагаат да се ослободите од несоницата поради содржината на меланин.