Кифличките се едни од омилените домашни пецива, без разлика дали се солени или слатки.
Меѓутоа, ако навистина не уживате во нивната подготовка бидејќи трае долго време, чекате тестото да нарасне и на крајот се чувствувате виновни поради сето тоа бело брашно, ова е рецептот за вас!
Навистина, овие кифлички се полни со шеќер во прав, но нивниот вкус и лесната подготовка ќе ве натераат да заборавите на се…
Состојки:
половина килограм мелени ореви
250 грама шеќер во прав
120 мл бело вино
Подготовка:
Одделете 250 грама мелени ореви.
Остатокот измешајте го со шеќерот во прав и виното и мешајте додека не добиете густа смеса што може да се замеси и обликува. Потоа од неа направете кифлички, па извалкајте во мелените ореви што ги одвоивте на почетокот.
Потоа се пече околу половина час во загреана рерна на 100°C.