Без разлика дали се во бел или црвен сос, топчињата од мелено месо се идеален ручек кога сакаме да уживаме во нешто брзо и вкусно. Љубителите на сирење можат дополнително да експериментираат и да користат топчиња од моцарела, да ги преполоват и да ги наполнат ќофтиња со секоја половина.
Состојки за ќофтињата:
500 гр мелено пилешко
2 главици кромид
1/2 чаша ориз
1/2 прашок за пециво
2 чешниња лук
1 морков
2 јајца
2 лажици презла
морков
сол, бибер
2 dl супа (месо или зеленчук)
2 супени лажици доматна паста
Состојки за сосот:
200 мл кисела павлака
2 јајца
100 гр пармезан сирење
100 гр моцарела
лук во гранули
копар
Подготовка:
Варете го оризот во солена вода околу 10 минути, а потоа исцедете го.
Исечкајте го кромидот и пропржете го.
Во смесата со мелено месо додадете ги оризот, кромидот, ренданиот морков, зачините, јајцето и презлата. Формирајте топчиња и кратко пропржете ги во тава. Прелијте со бујон, поклопете и динстајте околу 15 минути додека не се намали течноста. На крајот измешајте ја доматната паста.
Префрлете ги топчињата во сад за печење и покријте ги со јајце, павлака, сечкан копар, рендано сирење и сос од лук.
Печете на 200 °C околу 20 минути.