Компирот е прогласен за отровно растение за 2022 година, па ова е втора година по ред како растение кое често го користиме во исхраната ја добива оваа титула. Но, не грижете се, шансите да се отруете со магдонос се речиси нула.
Титулата „Отровно растение за 2023 година“ му припадна на магдоносот, популарниот зачин за кој повеќето луѓе веројатно не знаат дека крие мрачна тајна. Титулата на магдоносот му ја додели германската ботаничка градина Вандсбек од областа Хамбург, која веќе 19 години избира отровно растение на годината со цел да предупреди за овој непознат факт за растенијата со кои се среќаваме секојдневно.
Така, компирот е прогласен за отровно растение во 2022 година, па ова е втора година по ред како растение кое често го користиме во храната ја добива оваа титула. Но, не грижете се, шансите да добиете труење од магдонос се речиси нула.
Магдоносот е многу здрав, богат со витамин Ц, витамин К и железо и не мора да се откажувате од благодетите кои ги нуди магдоносот. Имено, листовите магдонос се сосема безопасни и сепак можете да уживате во него и да продолжите да го додавате како зачин во сите видови јадења.
Дали магдоносот е отровен?
Па зошто магдоносот ја добил оваа ужасна титула, се прашувате? Поради цветовите. Магдоносот (Petroselinum crispum) е двегодишно зелјесто растение од фамилијата на штитоцветници. Во втората година стеблото расте до 70 см и се развиваат цветови собрани во соцветие на врвот на стеблото. Чашката на секој цвет крие семе, а од семките се добива отровното масло од магдонос, кое содржи високи концентрации на токсините апиол и миристицин.
Апиолот и миристицинот се наоѓаат во сите делови на растението магдонос и всушност се одговорни за препознатливата арома и вкус на магдоносот. Сепак, нивната концентрација во листовите е околу десет илјади пати помала отколку во семињата.
Апиолот делува на мазните мускули на мочниот меур, цревата и матката. Ова е причината зошто низ историјата маслото од магдонос се користело за абортус, но бидејќи е тешко да се дозираат природните препарати, многу жени маслото од магдонос ги чинело животи. Неодамнешните студии покажале дека апиолот е канцероген, но само во големи количини, па затоа консумирањето на листовите е сепак повеќе здраво отколку штетно за организмот.
Сепак, дури и листовите од магдонос не треба да се јадат откако растението ќе процвета бидејќи, дури и по избледувањето на цветовите, содржината на апиол во листовите и стеблата останува покачена. Значи, ако почувствувате грчеви или други симптоми на труење по конзумирање на листови од магдонос за кои не знаете од каде потекнуваат или откако случајно сте изеле семки од магдонос – веднаш побарајте лекарска помош.