Вечната кујнска дебата: Дали треба да ги натопите или исплакнете садовите пред да ги ставите во машината за миење садови?

popara10 јануари, 20231min00
masina-za-sudove-830x0

Ако забележите дека вашите садови мирисаат лошо или дека вашата машина за миење садови мириса лошо, тоа може да биде затоа што не ги плакнете садовите

Ако некогаш сте се запрашале дали има причина да ги исплакнете и натопите валканите садови пред да ги ставите во машината за миење садови, одговорот е: да, има. Треба да ги исплакнете садовите, особено ако има стврдната храна што може да бара дополнителен напор за отстранување.

„Ако на садовите имате закоравена храна или големи парчиња преостаната храна, дефинитивно ќе сакате да ги изгребете и добро да исплакнете“, вели експертот за чистење Кети Кохун, истакнувајќи дека ако сакате чисти садови, треба да ги исплакнете старите сосови, намази или зашеќерени трошки од колачи.

Меѓутоа, ако планирате да ја „пуштите“ машината кратко време по јадењето или готвењето, Кохун вели дека плакнењето и натопувањето можеби не се потребни.

Ако забележите дека вашите садови мирисаат лошо или дека има непријатен мирис од машината за миење садови, тоа може да е резултат на тоа што не ги плакнете садовите.

– Честичките од храната може да се акумулираат во одводниот филтер, одводното црево, додатокот за прскање или на друго место во машината за миење садови, што може да предизвика мирис. Мирисот може да стане прилично ужегнат ако се заглават честички од остатоци од риба, јајца или друга храна со силен мирис.

Значи, што се однесува до оние кои не мислат дека е потребно претходно испирање или натопување на садовите пред да ги ставите во машина за миење садови, се чини безбедно да се каже дека тоа мора да се направи и дека неколку дополнителни минути поминати во плакнење на садовите дефинитивно ќе се исплатат долгорочно, вели „Yahoo Life“.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma