Иако сите знаат дека овесната каша е здрав појадок, многумина се откажуваат од неa бидејќи не се сигурни како точно да ја направат.
Откако ќе најдете рецепт кој со нетрпение ќе го чекате секое утро, сигурни сме дека ќе продолжите да го правите.
Трикот е да го усовршите основниот рецепт за овесна каша, а потоа да ги промените овошјето и јаткастите плодови во зависност од сезоната и расположението.
Едноставни состојки, лесно за подготовка и многу влакна и протеини е она што го прави вашиот омилен здрав појадок повкусен од било кога.
Состојки:
1 чаша овесна каша
1 чаша млеко
1 чаша вода
1/8 лажичка сол
1/2 лажичка цимет
1 лажичка мед
опционални додатоци: свежо овошје, бадеми, лешници, ореви
Подготовка:
Во средно тенџере ставете овес, вода, млеко, сол и цимет. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината на минимум.
Варете, непокриено, 3 до 5 минути додека не се згусне, повремено мешајќи. Тргнете го од оган и оставете малку да се излади.
Поделете во два сада и секоја порција покријте ја со мед, па додајте ги саканите преливи, овошје и јаткасти плодови и уживајте.