Медот се смета за една од подобрите замени за белиот шеќер. Иако е здрава храна, не треба да претерувате. Експертите за исхрана сметаат дека младите не треба да земаат повеќе од 2-3 лажички дневно.
Оние кои страдаат од дијабетес, артериосклероза, хипертензија или дебелина мора да бидат внимателни кога станува збор за внесувањето на овој сладок нектар.
Прекумерното консумирање мед може да предизвика гастритис поради киселините што ги содржи. Бидејќи многу луѓе ставаат мед во чајот, неопходно е да се внимава при додавањето на овој вид засладувач. Медот не треба да се става во зовриена вода и тоа речиси сите го знаат. Меѓутоа, многумина не знаат зошто е тоа така и колку чајот треба да се излади пред да додадат мед.
Ако сте се прашувале кога треба да додадете мед во чајот, експертите го имаат одговорот. Имено, температурата на водата не смее да надмине 40 степени:
„Медот произведува диоксометил супстанција во врела вода, што е отров“, забележуваат експертите.