Велигденскиот пост започна на 27 февруари и трае до 15 април. Многумина се надеваат дека во овој Велики пост, освен што ќе се подготват за причест, ќе успеат и да ослабат, но по седум недели ги чека непријатно изненадување – сфаќаат дека се здебелиле.
Нутриционистот Татјана Залетова тврди дека откажувањето од месо и храна на база на месо нè води кон консумирање поголема количина на храна, што доведува до зголемување на телесната тежина и намалување на имунитетот. Таа нагласи дека исхраната за време на постот не треба да се сведува на јадење само конзервиран зеленчук со висока содржина на сол. Исто така, многу е важно да не се консумира голема количина тесто и компири.
„Исхраната треба да биде урамнотежена, а треба да се јаде хељда, салати од зеленчук и овошје, печен зеленчук, сушено овошје, јаткасти плодови, супи од карфиол и спанаќ“, тврди нутриционистот и посочува дека е многу важно да не се јаде. големи количини на храна.
“Често грешиме затоа што мислиме дека можеме да јадеме храна која е нискокалорична во неограничени количини. Тоа е далеку од вистината. Важно е да ја консумираме потребната количина. Исто така, покрај растителни протеини, треба да консумираат и диетални влакна бидејќи се многу важни за доброто функционирање на цревата“, тврди докторката.