Лековитите својства на јаткастите плодови се познати уште од античко време. И не е само плодот корисен по здравјето, туку и лисјата, гранките, лушпите… Плодот од орев содржи рекордно количество на широк спектар на биолошки активни, корисни материи за човечкиот организам.
Корисна тинктура
Лушпите од орев имаат уникатен хемиски состав. Содржината на јод, натриум, калиум и магнезиум, витамини од групите Б, Ц, Е, А, па дури и Д и ПП, танини, амино киселини, антиоксиданси кои го спречуваат предвременото стареење и низа други придобивки, помагаат во решавање на бројни здравствени проблеми. На пример, со работни нарушувања или дисфункција на тироидната жлезда, како и на ендокриниот систем воопшто. Од голема помош е и при проблеми со желудникот и цревата, а го обновува и имунолошкиот систем. Тинктурата е корисна и за дијабетес, а го намалува крвниот притисок и холестеролот.
Како се подготвува?
За подготовка на тинктурата потребни ви се лушпи од орев и вотка или ракија чија јачина не треба да биде помала од 40 степени. За подготовка користете килограм лушпи од орев. Најпрво прелијте ги со врела вода и оставете ги да отстојат околу пет минути. Исцедете ја водата и ставете ги лушпите во стаклена тегла или шише. Истурете литар алкохол и цврсто затворете го капакот. Чувајте на ладно и темно место 3-4 дена. Потоа извадете, протресете и оставете го уште 3-4 дена.
Готовата смеса чувајте ја во сад направен од темно стакло за директната сончева светлина да не ги уништи корисните материи и да не го намали нејзиното лековито дејство. Чувајте на темно и ладно место или во фрижидер, тогаш оваа тинктура не ги губи своите својства три или повеќе години.
Се пие со додавање 5-7 капки во водна кашеста маса, три пати на ден пред јадење. Доколку се користи како облог, потребно е да се намокри газа или крпа и да се нанесе на болното место, а да се фиксира со завој. Користете го облогот не повеќе од еднаш дневно, по можност навечер.